Ripple: nou projecte de cercador lliure distribu√Įt

Kriptópolis

Us imagineu un cercador distribu√Įt de continguts de la web? Alguna cosa semblat a la mula, per√≤ per a p√†gines i arxius penjats aInternet, evidentment OpenSource, multiplataforma, i on cada ordinador de la xarxa constru√≠s els seus propis √≠ndexs sobre continguts i altres nodes de la xarxa de recerca, amb balanceig de c√†rrega i alta disponibilitat.

Aix√≠ presentava ahir Oriol Palenzuela, lector de Kript√≥polis, la seva ambiciosa idea per plantar cara als perillosos monopolis de la informaci√≥, les conseq√ľ√®ncies dels quals alguns ja estem comen√ßant a experimentar en forma de c√†stigs

El sorprenent √©s que, malgrat com n’√©s de dur el treball que es presenta, en poques hores ja hi havia lectors enviant a la meva b√ļstia les seves ofertes de col¬∑laboraci√≥. I no, no sembla nom√©s voluntarisme, sin√≥ que es tracta de gent molt qualificada, amb idees brillants i que -a m√©s- comen√ßa a tenir esbo√ßos dels seus projectes.

Des de despr√©s aquest projecte (denominat inicialment “Ripple”, per la similitud del seu funcionament amb les ones produ√Įdes en la superf√≠cie d’un llac), sembla reunir tot el necessari perqu√® Kript√≥polis li presti aixoplug, posant a la seva disposici√≥ els modests mitjans materials i els valuosos mitjans humans que puguem tenir al nostre abast.

En poques paraules, Ripple √©s un sistema de recerca en xarxa la finalitat de la qual √©s permetre trobar arxius (p√†gines web en la seva fase inicial) mitjan√ßant la comunicaci√≥ entre diferents nodes que col¬∑laboren entre si. D’aquesta forma es busca trencar l’oligopoli dels cercadors de la xarxa i proveir resultats de recerques ponderats per altres valors no √ļnicament comercials.

Inicialment, les discussions del projecte tindran lloc en el nou f√≤rum sobre Ripple que acabo d’obrir, en el qual des d’ara mateix esteu convidats a participar tots aquells lectors que cregueu tenir alguna cosa a aportar.

Pel que fa al fòrum, el primer objectiu és crear un equip que pugui estudiar els distints flancs (bàsicament tècnics, però no exclusivament) i crear una discussió sobre com resoldre els problemes que vagin apareixent, quins estàndards i eines emprar, com afavorir la seva expansió, etc.

De les ganes que li posem i del suport que rebem dependran -com sempre- els resultats que finalment s’obtinguin.

En allò personal, comprovar que existeix gent disposada a treballar per canviar el que no li agrada, i que la prometedora llavor hagi brollat precisament en Kriptópolis, ja és prou recompensa.

Enllaços relacionats:

Aix√≤ √©s una traducci√≥ al catal√† de l’article Ripple: buscador de contenidos distribuido y Open Source