Privadesa amb Firefox: com blocar els referers

Quan seguim enlla√ßos, quan fem clic en els diferents llocs que ens porten d’una web a una altra, enviem informaci√≥ que revela d’on venim. Si per exemple des d’aquesta web on som ara fem clic a un enlla√ß i apareixem a una altra web, aquesta segona web sabr√† que venim d’aqu√≠. Aix√≠, els responsables de la segona web podran veure a les estad√≠stiques de quina web venim.

Per q√ľestions de privadesa diverses, de vegades √©s interessant blocar aquesta informaci√≥ i impedir la seva transmissi√≥. En aquest text veurem r√†pidament com podem blocar els referits o referers, que s√≥n el nom que es d√≥na a aquestes informacions, donat que a la p√†gina a que apareixem “ens ha referit” una altra.

Necessitarem almenys una extensi√≥ de Firefox per dur a terme aquesta feina, tot i que complement√†riament en podem instal¬∑lar una altra. L’extensi√≥ que sens dubte necessitarem √©s Adaptive Referer Remover. En dirigir-nos a la seva web, podrem iniciar la desc√†rrega tot prenent el bot√≥ Install now. Caldr√† reiniciar el Firefox i un cop fet aix√≤ apareix a la barra d’estat del navegador (la barra inferior) una icona amb el s√≠mbol de prohibit juntament amb una R maj√ļscula: aix√≤ indica que l’Adaptive Referer Remover ha estat instal¬∑lat correctament.

La configuraci√≥ del giny ser√† senzilla: nom√©s cal fer clic dret sobre aquest s√≠mbol mencionat, esborrar all√≤ que hi hagi en el quadre de text de la finestra que se’ns obra i enganxar-hi el seg√ľent:

^http://* ^http://*
^https://* ^https://*

Aix√≤ atura tots els referits. Com a nota addicional cal dir que l’Adaptive Referer Remover permet aturar referits nom√©s per a determinats dominis o nom√©s en determinades condicions mitjan√ßant l’√ļs d’expressions regulars.

L’extensi√≥ complement√†ria a qu√® feia refer√®ncia s’anomena RefControl. Aquesta extensi√≥ permet blocar els referits domini a domini, per√≤ com que la nostra intenci√≥ iniciar era blocar tots els referits, no ens ser√† utilitat en aquest aspecte: nom√©s la farem servir en el cas que vulguem una mena de visor c√≤mode per comprovar que els referits efectivament s’estan blocant de forma correcta. Per aconseguir-ho, instal¬∑lem l’extensi√≥, reiniciem Firefox, obrim el quadre de di√†leg d’opcions de l’extensi√≥ (Men√ļ Eines > opci√≥ RefControl Options) i en el men√ļ Options d’aquest quadre de di√†leg, dins l’opci√≥ de men√ļ Statusbar display triem Referer. Amb aix√≤, si tot ha anat b√©, en la barra d’estat ens hauria d’apar√®ixer el text <No Referer>. Si no √©s aix√≤ el que hi surt, alguna cosa ha anat malament. Si efectivament aquest √©s el text que s’hi pot llegir, els referers ja s’estan blocant correctament.