Com instal·lar GNU/Linux a la PDA Pocket PC Dell Axim x51v

Nota: Aquest document també serveix per saber com instal·lar GNU/Linux a la PDA Pocket PC Dell Axim x50v: segons els desenvolupadors, el procediment és el mateix.

Abans que res, cal dir que la versi√≥ disponible de GNU/Linux per a aquesta m√†quina √©s encara molt poc madura i que proveeix d’un sistema GNU/Linux molt b√†sic i un entorn gr√†fic simple, amb molt poques aplicacions. Vegeu les fotografies al final del document per saber-ne m√©s.

Ingredients

Llista de coses que ens caldran per instal·lar GNU/Linux en una PDA Pocket PC Dell Axim x51v:

  • Un lector de targetes SD.
  • Una targeta SD d’un m√≠nim de capacitat de 256 MB.
  • C√≤pies de seguretat de totes les dades importants (i de les menys importants) tant del contingut de la PDA Pocket PC com de l’ordinador des del qual s’opera. Cal executar operacions de formatat, aix√≠ que si alguna cosa va malament o ens equivoquem en seleccionar el dispositiu, es perdran les dades, i m√©s val tenir-ne c√≤pia.

Primer pas: trobar la targeta SD

Instal¬∑larem GNU/Linux en una tarjeta SD: la teva actual instal¬∑laci√≥ de Windows Mobile no patir√†. El primer pas √©s saber a quina ruta es troba la targeta SD. Si aquest pas et sembla una mica conf√ļs, et recomano que llegeixis el segon pas abans de tirar la tovallola. Exactament el que busquem √©s a quin dispositiu /dev/ se’ns ha associat la targeta SD. Sovint √©s /dev/sda, per√≤ en el meu cas, per exemple, no √©s aix√≠.

Abans d’introduir la targeta en el lector, s’executa la comanda ls /dev/ > abans.txt en un emulador de terminal. Un cop fet aix√≤, s’introdueix la targeta, i aleshores s’executa el seg√ľent: ls /dev/ > despres.txt. Per √ļltim, la comanda diff abans.txt despres.txt hauria de mostrar una dada. En el meu cas mostra el seg√ľent:

Debian:/home/alvaro# diff abans.txt despres.txt
37a38,39
> mmcblk0p1

Així les coses, la meva targeta SD es troba efectivament a /dev/mmcblk0p1.

Segon pas: fer les particions de la targeta SD

Fer les particions a la targeta SD vol dir crear una mena de compartiments virtuals dins la targeta, cosa que es necess√†ria per qu√® tot plegat funcioni. Tot aix√≤ que hem fet fins ara √©s per assegurar-nos que no ens confonem de disc en fer les particions que calen a la targeta SD. Si ens equivoqu√©ssim, estar√≠em alterant les dades d’un altre dels discos que tingu√©ssim actius a l’ordinador, la qual cosa es pot traduir en estar malmetent el disc dur principal del nostre ordinador. Alerta!

No obstant, hi ha altres modes de saber localitzar el disc que volem particionar, que √©s la targeta SD, amb el programa que usarem per fer efectiu aquest proc√©s de particionat que s’anomena GParted. Executem-lo: gparted √©s la comanda que l’obre.

Lista desplegable per seleccionar el disc a gparted

Podem observar que a la part de dalt a la dreta hi ha una llista desplegable que permet seleccionar el disc amb qu√® operar. Com he dit abans, el proc√©s del punt 1 √©s per tenir m√©s dades per a assegurar-nos que no errem en la tria: en el meu cas, ja he descobert que /dev/mmcblk0p1 √©s el disc amb qu√® he d’operar, la targeta SD. Per√≤ si el punt 1 no ha sortit com esper√†vem i, per exemple, la targeta SD que hem introdu√Įt al lector √©s l’√ļnic disc que t√© una capacitat de 256 MB, ja sabem que el disc que vagi acompanyat d’aquest n√ļmero indicador de capacitat en la llista desplegable √©s el disc que busquem.

Disc muntat al gparted

Ja podem comen√ßar a treballar amb el disc. En determinades situacions, per√≤, el disc ens apareix acompanyat d’un candau: cal desmuntar el disc, fent clic amb el bot√≥ secundari del ratol√≠ sobre el candau i triant l’opci√≥ Desmunta, abans de seguir operant.

Hi farem dues particions: una amb sistema d’arxius fat16 i una altra amb sistema d’arxius ext2. fat16 i ext2 s√≥n nom√©s dues dades que hem de donar a gparted per qu√® el programa s√†piga de quina manera particular ha de fer la partici√≥: no ens ha de preocupar m√©s.

La partici√≥ fat16 ens servir√† entre d’altres coses per posar-hi el HaRET, un programa que el que fa √©s engegar el Linux des del nostre actual Windows CE. Com que la versi√≥ de GNU/Linux per a la PDA x51v encara no est√† gaire madura, encara no pot substituir Windows del tot i cal fer arrencar l’un des de l’altre.

A partir d’ara farem servir for√ßa el bot√≥ secundari del ratol√≠ sobre per obrir el men√ļ contextual que ens permetr√† fer diverses operacions. La primera d’elles ser√† esborrar la partici√≥ √ļnica que en aquests moments hi ha a la targeta (si no √©s que √©s una targeta SD sense formatar, la qual cosa no sol passar).

Suprimir partició al gparted

Fet aix√≤, polsarem la combinaci√≥ de tecles Crtl+N, la qual cosa obrir√† un quadre de di√†leg que omplirem amb la informaci√≥ seg√ľent:

Espai lliure precedent (MiB): 0
Mida nova (MiB): 10
Espai lliure posterior (MiB): (apareixer√† un n√ļmero autom√†ticament tant bon punt omplim el camp anterior).
Crea com a: Partició primària
Sistema de fitxers: fat16

Diàleg nova partició a gparted

De vegades gparted estableix una mida m√≠nima per a les particions (en el meu cas de 16 MB) i per tant √©s impossible fer una partici√≥ de 10 MB, autom√†ticament passa a una mida superior. No importa: l’important √©s que la mida sigui superior a 10.

Un cop fet això de nou polsem Crtl+N, i creem una altra nova partició: aquest cop el sistema de fitxers ha de ser ext2 i la mida ha de ser igual al que resta de disc sense ocupar, és a dir, la mida màxima que mostra el diàleg menys el que ocupa la partició que acabem de crear anteriorment.

Per finalitzar aquest pas, a la part inferior del gparted on hi apareix un resum de les operacions pendents, fem clic amb el bot√≥ secundari i triem l’opci√≥ Realitza les operacions pendents. Demanar√† confirmaci√≥.

Gparted realitza les operacions pendents

Tercer pas: descarregar els arxius necessaris

Cal descarregar diversos arxius, que reben els noms seg√ľents: la imatge GPE, el kernel de linux, el HaRET 0.4.8 i l’arxiu de text defaut.txt. No cal preocupar-se gaire per no entendre els noms dels arxius, nom√©s identificar-los, perqu√® en farem menci√≥. Aquests arxius difereixen segons la m√†quina: els que enlla√ßo s√≥n per a la x51v. Si proveu d’instal¬∑lar Linux a la x50v, dirigiu-vos al repositori del projecte i localitzeu els arxius equivalents.

Quart pas: copiar els arxius

Per poder copiar els arxius que formen el GNU/Linux a la targeta SD hem d’executar una s√®rie de comandes en l’emulador de terminal. La primera d’elles ser√† la necess√†ria per a tenir privilegis d’administrador, √©s a dir, su o sudo, segons si ens trobem en una distribuci√≥ Debian o en una Ubuntu, respectivament, o alguna similar si √©s una altra distribuci√≥.

A partir d’aqu√≠, primer, creem un parell de carpetes:

mkdir /media/sdtmp1
mkdir /media/sdtmp2

Ara executem dues comandes i després muntem cadascuna de les dues particions a cadascuna de les dues carpetes que acabem de crear:

/sbin/mkdosfs /dev/mmcblk0p1
/sbin/mke2fs /dev/mmcblk0p2

mount /dev/mmcblk0p1 /media/sdtmp1
mount /dev/mmcblk0p2 /media/sdtmp2

Evidentment cal canviar /dev/mmcblk0p1 i /dev/mmcblk0p2 pel nom del dispositiu que correspongui al vostre cas, que √©s el que hem esbrinat al punt 1 i que es pot esbrinar mitjan√ßant les opcions d’informaci√≥ del gparted.

Ara ens dirigim a la carpeta on hem descarregat els arxius anteriorment:

cd /ruta/a/la/carpeta/on/tenim/les/descàrregues

Executem el seg√ľent:

bzcat Angstrom-x11-image-glibc-test-20070627-aximx50v.rootfs.tar.bz2 | (cd /media/sdtmp2; tar x)
cp zImage-2.6.21-hh9-aximx50v-20070625071129 /media/sdtmp1/zImage
cp haret-0.4.8.exe /media/sdtmp1/haret.exe
cp default.txt /media/sdtmp1/default.txt

Ja podem desmuntar les particions:

umount /media/sdtmp1
umount /media/sdtmp2

I tamb√© podem eliminar les carpetes temporals que hem fet a l’inici d’aquest pas:

rmdir /media/sdtmp1
rmdir /media/sdtmp2

Cinquè pas: activar el mode de duplicació

Cal activar una cosa que s’anomena “Mode de duplicaci√≥”. Aix√≤ es fa, amb la Dell Axim x51v, tot entrant a l’opci√≥ “Configuraci√≥” del men√ļ d’inici, a la pestanya “Sistema”, opci√≥ “Mode de duplicaci√≥”.

A mode de referència, per a sistemes Windows Mobile en anglès això es troba a Start -> Settings -> System -> Mirror.

Sis√® i √ļltim pas: provar si funciona

Introdu√Įm la targeta SD dins la seva ranura corresponent de l’Axim, amb l’explorador d’arxius del Windows Mobile ens dirigim als arxius de la tarjeta SD i executem el HaRET. S’obre un di√†leg: prenem el bot√≥ Run. I esperem que funcioni.

… i si no funciona?

Si no funciona, hi ha diferents coses que podem provar:

  • Activar el wifi abans d’executar el HaRET.
  • Activar el bluethooth abans d’executar el HaRET.
  • Activar tant el wifi com el bluethooth abans d’executar el HaRET.
  • demanar ajuda a la llista de correu del projecte.

Fotos!

Arrancada de Linux a la Dell Axim x51v

Linux a la Dell Axim x51v demana informació de l’usuari


Linux a la Dell Axim x51v dona la benvinguda

Escriptori de linux a la Dell Axim x51v

Això és tot. Gaudiu-ne!