La classe i el discurs

La classe √©s un text constru√Įt entre el professor i l’alumnat.

El text t√© exist√®ncia psicol√≤gica: √©s diferent per a cadascun dels alumnes i diferent pel professor. I alhora t√© un component social: algun punt concret d’uni√≥ ha de tenir perqu√® si no falla la comunicaci√≥ (en alguna mesura, falla sempre). El text nom√©s existeix en tant que est√† en la ment d’alg√ļ.

La classe √©s un text. El conjunt de classes tamb√© √©s un text. D’alguna manera, el curs sencer √©s un text, i tamb√© la carrrera, fins i tot es pot considerar en certa manera que tota la vida √©s un hipertext.

El paisatge no existeix per ser observat. Les coses existeixen per existir, en el moment que les estudiem i les classifiquem sorgeixen els problemes, que no són intrínsecs a les coses sinó propis de la nostra classificació i de les nostres definicions. Veiem el món filtrat per aquest sistema.

En un sentit estricte el discurs est√† associat a all√≤ verbal: hi ha d’haver paraules. En un sentit m√©s ampli i des del punt de vista semi√≤tic, el discurs √©s m√©s multimodal. Les paraules arriben amb altres comunicacions com la roba, el car√†cter del professor, etc. Des d’aquest punt de vista, el professor √©s un professor-text o un professor-discurs.

Podem parlar del m√≥n-text a la nostra disposici√≥. Ning√ļ no ha creat la posta de sol amb l’objectiu que un observador la trobi bella. El discurs psic√≤tic no √©s m√©s que una interpretaci√≥ excessivament allunyada de la realitat. Un receptor pot convertir qualsevol cosa en discurs.

El significat d’un text no √©s la suma dels significats de les paraules que el componen perqu√® fins i tot quan no hi ha significat d’aquesta suma el text en s√≠ pot tenir significat: un llibre en blanc editat a mode de projecte art√≠stic √©s una cr√≠tica al model cultural, per posar un exemple.

El silenci, que és el no-dir, també pot adquirir un significat: a través de la interpretació. Succeeix que com que és poc explícit hi ha moltes interpretacions, però això no vol dir que no comuniqui.