Programari lliure en pantalla doble

Hav√≠em parlat de gbrainy, un joc semblant al Brain Training de qu√® poden gaudir els usuaris de la Nintendo DS per√≤ que en aquest cas funciona en GNU/Linux. Tamb√© hem parlat sovint a SomGNU de jocs lliures: molts d’ells es poden fer servir a GNU/Linux i altres tenen versions per a MacOS o Windows… per√≤ fins ara no hav√≠em parlat de jocs i aplicacions lliures per a la consola Nintendo DS.

DSLinux

DSLinux √©s la distribuci√≥ de GNU/Linux preparada per al seu √ļs en consoles Nintendo DS. Per qui decideixi provar-la, cal dir que aix√≤ no li impedir√† seguir jugant als jocs oficials per la consola i que els responsables de DSLinux asseguren que no hi ha risc de malmetre la consola.

DSLinux pot servir com un petit terminal SSH portable, per connectar a l’IRC, com a reproductor MP3… fins i tot hi ha qui escriu entrades al seu bloc amb la Nintendo DS a trav√©s d’una connexi√≥ wifi i el links, un navegador en mode text per a Linux.

Links i algunes altres aplicacions es poden executar amb una interf√≠cie gr√†fica molt simple, per√≤ DSLinux √©s b√†sicanent Linux en mode text. Tot i que una consola de Linux amb algunes opcions b√†siques ja pot ser √ļtil per a algunes persones, cal dir ja se sap que sobre DSLinux s’hi pot executar una interf√≠cie gr√†fica senzilla que s’anomena Pixil. Ja se sap perqu√® ja est√† disponible, per√≤ nom√©s a la versi√≥ de l’svn, i encara est√† poc madura.

Jocs i aplicacions lliures per a la Nintendo DS

Fora ja del m√≥n del sistema operatiu lliure per exel¬∑l√®ncia, hi ha una s√®rie d’aplicacions i jocs lliures per a la Nintendo DS que tamb√© mereixen comentari.

Spider Solitaire DS. un joc lliure per la Nintendo DS

Spider Solitaire DS √©s una versi√≥ per a Nintendo DS del popular joc per a un sol jugador que s’ha popularitzat amb el nom de Spider Solitaire perqu√® va ser incl√≤s a Windows XP. Es distribueix amb llic√®ncia GPL i l’ha programat Jess Telford.

Aplicacions d’Internet

DSAIM √©s un client de missatgeria instant√†nia sota llic√®ncia GPL per a la Nintendo DS programat per Ryan Kegel que connecta a la xarxa d’AOL. Per a tots aquells que vulguin usar la Nintendo DS com un petit punt d’acc√©s a Internet portable, ser√† molt √ļtil complementar DSAIM amb Okiwi, un navegador d’internet lliure programat per Pedro J. Est√©banez. Al bloc oficial del projecte s’hi poden llegir molts detalls sobre el desenvolupament i les caracter√≠stiques.

Gestió de fitxers

Una de les coses que potser més troben a faltar els aficionats a la informàtica en usar plataformes específiques (com ara la Nintendo DS, que és en principi específica per a jocs) és el fet de no poder veure els arxius que hi ha i gestionar-los. Gràcies a NDS Manager això no passarà amb la consola portàtil de Nintendo. Aquest gestor, programat per ShortFuse, permet copiar i organitzar els arxius i a més és capaç de treballar amb els formats de compressió RAR i ZIP.

Lectors de llibres

Els aficionats a la lectura tamb√© podran gaudir dels avantatges dels llibres electr√≤nics o ebooks i dur una llibreria a la butxaca de la m√† de la Nintendo DS. dslibris escaneja arxius XHTML i en presenta el text a doble columna i d’una forma molt c√≤mode i clara a la lectura. De fet, la forma de presentaci√≥ dels llibres √©s el m√©s destacat d’aquest lector: s’adequa molt b√© a les pantalles de la consola. T√© suport multillenguatge i ha estat programat per Ray Haleblian. Es pot llegir m√©s informaci√≥ a la p√†gina oficial de presentaci√≥, en alguns fils de f√≤rums que parlen del tema o en diferents p√†gines d’an√†lisi d’aquest lector que hi ha a Internet.

Eines de desenvolupament

Sens dubte la clau per veure m√©s programari lliure per a aquesta consola en el futur. D’eines de desenvolupament lliures per a la Nintendo DS n’hi ha for√ßa: woopsy, per poder editar interf√≠cies gr√†fiques d’usuari de forma f√†cil; GamEditorDS, un motor 2D i altres eines i GBA WinS, un sistema de finestres; entre d’altres.

El programari lliure s’est√©n a altres plataformes

Si b√© el programari lliure s’ha fet servir m√©s sovint als ordinadors habituals, a poc a poc anem veient com van apareixent programes lliures de tot tipus per a diferents plataformes i arquitectures i sistemes operatius. Com hem vist, la Nintendo DS no √©s una excepci√≥.