Plucker, una proposta lliure per a llibres electrònics

Encara que Plucker es presenta com un navegador offline per a dispositius que funcionin amb Palm, el seu format s’ha fet popular en la distribuci√≥ de llibres electr√≤nics i ja est√† disponible per a moltes plataformes.

En la seva p√†gina web es poden veure diverses captures de pantalla: en totes elles s’est√† executant sobre Palm. No obstant aix√≤, el seu desenvolupament transparent coordinat a trav√©s d’una llista de correu i la seva condici√≥ de programari lliure han perm√®s a altres desenvolupadors aconseguir que els seus programes poguessin mostrar llibres en format Plucker.

El resultat √©s que avui Plucker √©s un dels formats m√©s universals, en el sentit que un llibre publicat en aquest format pot veure’s en moltes plataformes, inclosos diversos models tel√®fons m√≤bils que funcionen amb Linux, diversos models de dispositius Palm i Windows Mobile i escriptoris Windows, GNU/Linux i *BSD.

FBReader

FBReader √©s un lector de llibres electr√≤nics capa√ß de llegir multitud de formats, entre ells Plucker. Des que va ser desenvolupat originalment per a Sharp Zaurus no han parat d’apar√®ixer versions per a altres plataformes. En aquests moments funciona en escriptoris Linux, Windows XP, FreeBSD, Nokia 770/N800, Siemens Simpad, Motorola I680i/A780, IRex iLiad, PepperPad 3 i, √©s clar, el propi Sharp Zaurus.

Una funcionalitat molt curiosa d’aquest lector √©s que permet girar el text 90 graus de manera que els usuaris de dispositius m√≤bils poden girar la pantalla com els sigui m√©s c√≤mode, i llegir amb el dispositiu en horitzontal o en vertical.

FBReader és programari lliure: es pot distribuir sota els termes de la llicència GPL de GNU. El seu desenvolupament es coordina, com el de plucker, en una llista de correu. En aquests moments, els seus desenvolupadors treballen a millorar les versions ja disponibles i en una futura versió per a Windows Mobile.

Vade Mecum

Els usuaris de dispositius m√≤bils amb Windows Mobile no hauran d’esperar ni tan sols que l’equip de desenvolupament de FBReader acabi el seu treball per a aquest sistema operatiu. Vade Mecum ja els permet gaudir dels avantatges de Plucker.

Vade Mecum √©s una mica m√©s limitat que FBReader quant al n√ļmero de formats addicionals que permet llegir. El seu desenvolupament, a m√©s, sembla una mica m√©s aturat: no s’ha publicat una versi√≥ estable des de mar√ß de 2005 i una versi√≥ experimental a l’abril de 2006.

No obstant, presenta el gran avantatge de proveir als usuaris de Pocket PC d’un lector de Plucker completament funcional, que a m√©s permet posar punts de llibre virtuals i notes en les parts del text que l’usuari desitgi.

Vade Mecum està desenvolupat per Jamis Buck i Henrik Kjoelhede i i també és lliure.

Crear eBooks i llegir subscripcions RSS

Per poder veure llibres electrònics o llegir subscripcions RSS en un dispositiu mòbil existeix el programa Sunrise, disponible per a Windows, GNU/Linux i Mac OS X i publicat amb llicència BSD.

Sunrise permet configurar diferents opcions que repercuteixen en el llibre electr√≤nic resultant, tals com la grand√†ria m√†xima de les imatges que es mostraran (quant menor sigui la grand√†ria m√†xima, menor ser√† l’espai en disc que ocupar√† l’eBook), el t√≠tol del llibre i fins i tot classificar el llibre en una categoria per si l’usuari desitja ordenar els seus llibres. A m√©s, permet als usuaris de Palm i algunes altres plataformes llegir les seves subscripcions RSS sense dependre de serveis de tercers com AvantGo.

Plucker, un format alternatiu

El format .lit de Microsoft Reader √©s un dels m√©s utilitzats en aquest moment per a la distribuci√≥ de llibres electr√≤nics. Adobe va fer tamb√© una incursi√≥ en el m√≥n dels eBooks, encara que la fusi√≥ d’Adobe eBook Reader amb Acrobat Reader sembla un signe que l’aposta ha perdut for√ßa.

Ambd√≥s formats, el de Microsoft i el d’Adobe, estan molt orientats a la protecci√≥ anti c√≤pia. El format Plucker tamb√© permet una certa protecci√≥ mitjan√ßant l’opci√≥ owner-id que fa que un document nom√©s pugui ser llegit per una sola persona (aquella l’ID de HotSync de la qual coincideixi amb l’ID especificat en generar el llibre).

No obstant aix√≤, Plucker presenta dues avantatges fonamentals: el fet que l’especificaci√≥ del format Plucker sigui p√ļblica i el valor afegit que representa que un llibre editat en aquest format sigui v√†lid per a moltes plataformes.