Per fer pĂ gines web: el programari lliure, millor.

Tot i els considerables avenços que el programari lliure ha fet en els Ășltims anys en el que s’anomena la «quota de mercat» que representa respecte a les alternatives privatives en diferents Ă mbits de la informĂ tica, encara sĂłn pocs aquells en quĂš gaudeix de supremacia. SĂłn pocs aquests Ă mbits, perĂČ un d’ells Ă©s el dels servidors web.Efectivament, Apache, un servidor web lliure Ă©s un dels mĂ©s utilitzats i, probablement, les alternatives lliures en aquest camp en el seu conjunt sĂłn mĂ©s utilitzades que les seves equivalĂšncies privatives. PerĂČ per bĂ© que el programari lliure s’hagi demostrat molt eficaç per gestionar allĂČ que sustenta les pĂ gines web (Ă©s a dir, els servidors) no s’ha d’oblidar que tambĂ© ofereix euines molt potents per fer les webs prĂČpiament dites.

És possible fergaire bĂ© qualsevol tipus de web amb programari lliure. A aquelles persones que estiguessin acostumades a fer servir editors visuals per a construir-ne, com ara Dreamweaver, segur que els interessarĂ  saber de l’existĂšncia de kompoZer. Mozilla va crear una aplicaciĂł per fer webs amb la mateixa facilitat amb quĂš es maqueta un document en un processador de textos. Aquesta aplicaciĂł va rebre el nom de Mozilla Composer i estava integrada en el paquet de programari d’internet que ara es coneix amb el nom de Mozilla Seamonkey. Aquest paquet de programari ja no el mantĂ© Mozilla, va passar a estar gestionat per una comunitat de desenvolupadors i el Mozilla Composer no s’actualitzava gens. AixĂ­ les coses, Linspire, una empresa de programari lliure, va patrocinar una mena de continuaciĂł del Mozilla Composer, que va anomenar NVU. NVU tampoc no s’actualitza des de setembre de 2006, aixĂ­ que un grup de programadors ha fet kompoZer, que bĂ sicament Ă©s una revisiĂł de l’Ășltima versiĂł publicada de NVU amb la correcciĂł de tots els errors que hi han trobat. Malgrat l’embolic que hi ha darrera el seu procĂ©s de desenvolupament, kompoZer Ă©s una eina ben Ăștil per crear pĂ gines web simples sense haver d’aprendre HTML, o bĂ© per editar-les sense complicacions.

Avui en dia, perĂČ, son molts usuaris els que busquen quelcom una mica mĂ©s complex. Com ara un bloc. Existeixen diverses alternatives lliures que permeten fer blocs amb facilitat, algunes fa molts anys que existeixen, sĂłn molt madures i compten amb molt de suport als fĂČrums per la gran quantitat d’usuaris que tenen (com ara WordPress); d’altres tot just comencen (com Gesbit); d’altres eren privatives i s’han passat al codi lliure (com MovableType). D’entre totes aquestes, centrarem el comentari en WordPress que Ă©s potser la mĂ©s utilitzada. Un cop instal·lat, WordPress permet gestionar un bloc, Ă©s a dir, un seguit d’entrades ordenades cronolĂČgicament, d’una forma senzilla i cĂČmode. Inclou un intuĂŻtiu panell d’administraciĂł disposat a tal efecte. Cap detall no se’ls ha escapat als seus programadors: hi ha una opciĂł per penjar i gestionar imatges fĂ cilment, per incloure enllaços a blocs amics, per ordenar per categories cadascuna de les entrades que cada autor vagi escrivint, etc. TambĂ© Ă©s possible escriure «PĂ gines», Ă©s a dir, entrades que escapen a l’ordre cronolĂČgic tĂ­pic d’un bloc per poder posar-hi per exemple l’avĂ­s legal, la polĂ­tica de privadesa o altres textos que hagin de ser visibles de forma permanent.

TambĂ© podem fer servir programari lliure si el que busquem sĂłn solucions encara mĂ©s completes. Per exemple, si volem crear la pĂ gina web d’una associaciĂł, probablement necessitarem que inclogui un fĂČrum, un lloc per penjar-hi documents, una espai per a les notĂ­cies, etc. No cal dir que pensar en programar tot aixĂČ de bon principi pot produir esgarrifances. Ens les podem estalviar tot utilitzant algunes de les solucions lliures que ja existeixen, com son PHP-Nuke, PostNuke o Joomla.

PHP-Nuke Ă©s un programari lliure que permet la creaciĂł de «portals» o «espais per a comunitats» de forma molt fĂ cil. Un com instal·lat, proveeix de cercador intern, mĂČdul de notĂ­cies, de documents, d’articles, d’entrades ordenades alfabĂšticament, un fĂČrum i un servei d’estadĂ­stiques entre d’altres coses. Totes les seves funcionalitats es poden ampliar grĂ cies a la seva estructura modular i a la gran quantitat de mĂČduls gratuĂŻts que es poden trobar a internet. Existeix una comunitat en catalĂ  en torn a aquest programari, anomenada NukeCatalĂ , perĂČ d’un temps ençà no s’actualitza gaire. A partir de PHP-Nuke va nĂ ixer PostNuke, un programari amb força similituds i alguna diferĂšncia, com un sistema de gestiĂł de permisos a usuaris mĂ©s complex (els sistemes de gestiĂł de permisos serveixen per especificar qui pot veure cada cosa).

A mĂ©s d’aquestes alternatives comentades, Drupal i Joomla sĂłn programes que tambĂ© poden servir per a aquesta mateixa tasca, molt madurs i amb una gran comunitat d’usuaris darrera, la qual cosa els ha permĂšs anar guanyant popularitat en els darrers temps, fins al punt que avui en dia sĂłn probablement mĂ©s utilitzats que no pas PHP-Nuke i PostNuke.

Tanmateix, Ă©s possible que el que necessitem Ă©s nomĂ©s un complement per la nostra web, com ara un fĂČrum (no una soluciĂł completa per a comunitats com les que ja hem comentat) o alguna eina que ens permeti editar textos entre mĂ©s d’una persona sense gaire complicacions, com passa a la Wikipedia. D’aixĂČ se n’encarreguen, respectivament, phpBB i MediaWiki.

phpBB Ă©s l’eina ideal per a fer un fĂČrum. L’administrador pot triar si cal que els visitants es registrin per participar o no i, en general, pot seleccionar les opcions que cregui mĂ©s convenients en aquest sentit, fins al punt de restringir la possibilitat de lectura a tots aquells que no es facin un usuari i l’administrador els permeti l’entrada, possibilitant la creaciĂł de fĂČrums privats, si s’escau. Els participants poden adjuntar a les seves contribucions de manera automĂ tica petites fotografies o imatges que els identifiquin, aixĂ­ com una «firma», Ă©s a dir, un text que apareix a peu de text en cada contribuciĂł i que acostuma a tenir un enllaç a una web personal o una frase o citaciĂł.

MediaWiki Ă©s el programari que fa servir la Wikipedia i, per tant, una de les millors alternatives per poder construir textos entre dues o mĂ©s persones. Inclou eines de control per aconseguir que entre les persones que participen de bona fe en l’ediciĂł no es coli algun visitant malintencionat que malmeti la feina. És possible comparar la versiĂł vigent d’un text a una data i hora determinades amb la versiĂł mĂ©s recent per comprovar-ne els canvis, i aquesta comparaciĂł es mostra en pantalla de forma molt grĂ fica i explĂ­cita, fent possible la detecciĂł cĂČmode d’errors o omissions. En definitiva, una eina molt ben pensada per a la redacciĂł conjunta de textos.

Ni tant sols no haurem d’acudir al programari privatiu per a l’edició i manipulació d’imatges: amb GIMP o Krita es pot fer una bona feina. En definitiva: són moltes les eines lliures que poden servir de base per fer pàgines web.