Com configurar FBReader per a fer servir un Asus eeePC com a lector d'eBooks

Doncs √©s de suposar que hi deu haver diverses maneres de preparar un eee PC per tal de poder-lo fer servir com a lector de llibres electr√≤nics, per√≤ explicar√© aqu√≠ la manera com ho he preparat jo per a √ļs personal. Ha quedat tal com mostren les fotografies:

L'eee PC, preparat com a lector de llibres electrònics, tot mostrant una sola pàgina.

L’eee PC, preparat com a lector de llibres electr√≤nics, tot mostrant una sola p√†gina.

L'eee PC, en una vista completa, preparat com a lector de llibres electrònics.

L’eee PC, en una vista completa, preparat com a lector de llibres electr√≤nics.

L’objectiu √©s poder agafar l’ordinador com si d’un llibre de butxaca es tract√©s, que sigui c√≤mode canviar de p√†gina i, a m√©s, que en pasar de p√†gina no quedin l√≠nies de text residuals de la p√†gina anterior (com passa en llegir un document en l’OpenOffice.org Writter, per exemple, que si pitgem el bot√≥ AvPg per passar a la p√†gina seg√ľent, en la nova pantalla que se’ns mostra les primeres l√≠nies ja s’havien mostrat en la p√†gina anterior, i aix√≤ dificulta la lectura i √©s un comportament allunyat del que succeeix amb els llibres de paper). De tot aix√≤ se n’encarregar√† un programa anomenat FBRrader.

√Čs cert que l’eeePC pesa, √©s clar, m√©s que un llibre de butxaca (uns 900 grams, concretament) i que nom√©s mostra el text a la part on hi ha pantalla, com es percep a la fotografia, √©s a dir que en l’analogia amb el llibre √©s com si nom√©s hi hagu√©s p√†gines a l’esquera. I aix√≤ pot resultar molest per a alguns lectors. Per√≤ tamb√© √©s cert que el llibre electr√≤nic aporta for√ßa avantatges, entre els quals el fet de poder cercar una paraula dins el llibre, poder portar molts llibres en un sol aparell (en paper ocuparien molt d’espai) o la possibilitat de descarregar textos gratu√Įts a trav√©s d’internet i llegir-los amb comoditat.

L’FBReader √©s un magn√≠fic programari per dues raons. La primera: perqu√® est√† especialment destinat a visualitzar llibres electr√≤nics, i per tant est√† molt especialitzat en aquesta tasca: els seus programadors han pensat en tots els detalls. Podem decidir augmentar la mida de la lletra si ja tenim la vista cansada de tants hores de lectura; queda guardada la darrera p√†gina que hem llegit per a la propera vegada que obrim el llibre, com si d’un punt de llibre virtual es tract√©s; mostra el text amb tipografies clares per defecte; podem configurar el contrast (molt √ļtil per aquelles persones amb dificultats de visi√≥); etc√®tera. La segona ra√≥ √©s que l’FBReader est√† preparat per funcionar en un munt de dispositius, no nom√©s amb l’eeePC, sin√≥ en una llarga llista de tel√®fons m√≤bils, tabblet PCs i sistemes operatius diferents. De manera que un cop tinguem preparat per a FBReader un llibre, el podrem llegir des de pr√†cticament qualsevol aparell apte.

Instal¬∑lar l’FBReader

Per a seguir aquest manual, cal assumir que estem treballant amb ordinadors eeePC amb GNU/Linux. En cas d’estar usant Windows, no cal desesperar, perqu√® l’FBReader tamb√© funciona sota aquest sistema operatiu.

En el meu model, un Asus Eee PC 701 4GB blanc amb Linux, l’FBReader no venia instal¬∑lat per defecte. Desconec si en altres circumst√†ncies el programa s√≠ que ve de s√®rie. Podeu comprovar si el teniu instal¬∑lat obrint un int√®rpret de comandaments (mitjan√ßant Ctrl+Alt+T) i executant la comanda FBReader. Si el teniu instal¬∑lat podeu saltar-vos aquest pas.

Si no el teniu instal¬∑lat, explicar√© com el vaig instal¬∑lar jo. En primer lloc, cal tenir els repositoris de Xandros activats. Tots els manuals dedicats a tal assumpte acostumen a explicar bastant b√© qu√® significa i en qu√® consisteix. El manual que s’acostuma a considerar de refer√®ncia per a portar a terme aquest pas √©s http://wiki.eeeuser.com/addingxandrosrepos, que est√† en angl√®s. Sempre √©s possible cercar per internet si hi ha alguna p√†gina que explica en catal√† com fer-ho amb deteniment, o sempre es pot rec√≥rrer a l’ajuda dels f√≤rums de SomGNU (en catal√†), altres f√≤rums d’inform√†tica en catal√† o al f√≤rum d’eeeuser.com per a usuaris d’Eee PC en castell√†. En aquest manual no explicar√© com activar aquests respositoris, i prefereixo que sigui un manual especialment dedicat qui ho faci (com ara el que he enlla√ßat), perqu√® que aix√≤ no surti b√© pot voler dir que alguna cosa en el sistema de l’Eee PC s’espatlli de tal manera que nom√©s es pugui recuperar la situaci√≥ tot reinstal¬∑lant el sistema. Per tant, abans de comen√ßar aquest pas cal estar alerta i tenir c√≤pies de seguretat de totes les dades.

Un cop activats els repositoris de XandrOS, per instal¬∑lar FBReader nom√©s cal engegar un int√®rpret de comandaments o consola (la qual cosa es fa tot pitjant Ctrl + Alt + T) i executar l’ordre:

sudo apt-get install fbreader

Quan l’ordinador acabi de fer operacions, podem comprovar si s’ha instal¬∑lat correctament tot engegant-lo des de la consola mateix, per a la qual cosa cal executar l’ordre:

FBReader

Alerta, l’ordre correcte √©s FBReader. Com que l’int√®rpret de comandaments de linux distingeix entre maj√ļscules i min√ļscules, tot i estar ben instal¬∑lat el programa no s’engegar√† si no escrivim FBReader, aix√≠, amb les tres primeres lletres en maj√ļscula. L’ordre *fbreader no funcionar√†.

Configurar l’FBReader

El primer pas per a facilitar la feina seria crear a l’escriptori de l’Eee PC una icona que obr√≠s l’FBReader, per√≤ aix√≤ √©s opcional, a gust del consumidor. Hi ha diverses maneres de fer aix√≤, a l’article Agregar iconos en Xandros (easy mode) del bloc EeePC – Argentina expliquen un m√®tode que sembla prou senzill. Si no, sempre es pot executar FBReader des d’un terminal, mitjan√ßant l’ordre:

FBReader

Una de les maneres m√©s c√≤modes que jo he trobat per llegir agafant l’Eee PC com si fos un llibre √©s que la barra espaiadora passi la p√†gina cap endavant, i la tecla Alt Gr que hi ha just a sobre serveixi per passar la p√†gina cap endarrere. Aix√≤ es configura de la seg√ľent manera:

FBReader, botó de configuració

S’obre el quadre de di√†leg de configuraci√≥, a trav√©s del bot√≥ corresponent de la barra d’eines.

FBReader, diàleg de configuració

Cal cercar la pestanya “Keys”. Si la pestanya no es veu a simple vista es pot trobar amb els botons de despla√ßament que hi ha a la part superior dreta.

FBReader, configuració de la tecla d'espai

Cal situar el cursor a la caixa que hi ha al costat d’on diu Action key for i un cop fet aix√≤, pr√®mer el bot√≥ d’espai. Apareixer√† un bot√≥ desplegable on hem de triar l’opci√≥ Large Scroll Foward. On diu Delay Between Accepted Key Pressings, el valor per defecte, 0, √©s adequat.

Cal repetir el proc√©s amb l’altre tecla que ens interessa, Alt Gr, per a la qual indicarem Large Scroll Backward. Potser tamb√© √©s interessant que la tecla de retorn, tamb√© anomenada enter, faci passar el programa a pantalla completa (de manera que el text ocupi la pantalla sencera), o torni a la situaci√≥ normal en cas que ja estigui a pantalla completa, per poder-lo tancar quan acabem de llegir. Per a aix√≤ caldr√† repetir el proc√©s, indicant en el men√ļ desplegable l’opci√≥ Toggle Fullscreen Mode. Aix√≠, amb tan sols tres tecles del teclat, que queda a la dreta, podem avan√ßar o retrocedir en la lectura, i centrar tota l’atenci√≥ en la part esquerra, que √©s la que fa la funci√≥ de p√†gina del llibre.

L'eee PC, amb les tecles que farem servir ressaltades

Tal com estan les coses, encara no podem agafar l’ordinador com si fos un llibre de butxaca, perqu√® el text es mostra en horitzontal (com passa normalment en les pantalles dels ordinadors, vaja). Per a canviar aix√≤, i que el text es mostri tal com faria en un llibre de butxaca, si √©s que aix√≤ ens √©s m√©s c√≤mode, cal fer el seg√ľent:

FBReader, configuració de la rotació de la pantalla

De nou dins el quadre de di√†leg de la configuraci√≥, aquest cop dins la pestanya Rotation, cal triar l’opci√≥ 90 Degrees Clockwise.

Ara ja sí!

Preparar llibres per a llegir

Recomano el format plucker per a preparar els llibres electrònics per a visualitzar-los amb FBReader. Els fitxers amb aquest format tenen extensió *.pdb. Sobre el format en sí; sobre Sunrise, el programa que farem servir per a la conversió i sobre el propi FBReader ja en vaig parlar fa un temps al text Plucker, una proposta lliure per a llibres electrònics.

Sunrise permet convertir fitxers HTML en fitxers pdb de plucker, aptes per a llegir amb l’FBReader en el nostre Eee PC. El problema √©s que no tots els llibres electr√≤nics que trobem o ens arriben estan en HTML, de manera que la seg√ľent taula orienta sobre qu√® fer amb cada fitxer segons el seu format, per poder gaudir del seu contingut, finalment, a l’FBReader:

Format Qu√® n’hem de fer?
DOC Obrir-lo amb OpenOffice.org Writter, desar-lo com a fitxer HTML [Fitxer > Anomna i desa > Tipus de fitxer: Document HTML (OpenOffice.org Writter) .html]. Després procedir amb Sunrise.
RTF Obrir-lo amb OpenOffice.org Writter, desar-lo com a fitxer HTML [Fitxer > Anomna i desa > Tipus de fitxer: Document HTML (OpenOffice.org Writter) .html]. Després procedir amb Sunrise.
HTML Procedir directament amb Sunrise.
PDF Si el PDF no √©s una successi√≥ d’imatges sin√≥ que cont√© text que l’ordinador no interpreta com una fotografia, primer cal convertir a HTML el PDF. Aix√≤ es pot fer, amb el programa lliure i gratu√Įt pkPdfConverter per a Windows o amb pdftohtml per a GNU/Linux. Entre els diversos fitxers HTML que es generen, un √©s el nom original del fitxer PDF per√≤ amb una lletra “s” final afegida i l’extensi√≥ canviada a HTML. Aquest √©s el que ens interessa. Opcionalment, podem obrir-lo amb un programa d’edici√≥ d’HTML com ara Kompozer per retocar detalls. En qualsevol cas, podem procedir amb aquest fitxer amb Sunrise.
epub No cal procedir amb Sunrise, FBReader el pot visualitzar directament.
fb2 No cal procedir amb Sunrise, FBReader el pot visualitzar directament.
TXT No cal procedir amb Sunrise, FBReader el pot visualitzar directament, però és possible que no apareixin correctament els salts de paràgraf.
zTXT (Weasel Reader) No cal procedir amb Sunrise, FBReader el pot visualitzar directament, però és possible que no apareixin correctament els salts de paràgraf.
Palmdoc (Aportis Doc) No cal procedir amb Sunrise, FBReader el pot visualitzar directament.
tcr (Psion Text) No cal procedir amb Sunrise, FBReader el pot visualitzar directament.
CHM No cal procedir amb Sunrise, FBReader el pot visualitzar directament, però amb limitacions.
ODT Obrir-lo amb OpenOffice.org Writter, desar-lo com a fitxer HTML [Fitxer > Anomna i desa > Tipus de fitxer: Document HTML (OpenOffice.org Writter) .html]. Després procedir amb Sunrise.
.DOCX Si és possible, obrir-lo amb OpenOffice.org Writter, desar-lo com a fitxer HTML [Fitxer > Anomna i desa > Tipus de fitxer: Document HTML (OpenOffice.org Writter) .html]. Si no és possible, cercar un ordinador amb Windows i Microsoft Office i intentar desar el fitxer com a .doc i desar-lo en HTML amb OpenOffic.org. Després procedir amb Sunrise.

Procedir amb sunrise

Un cop tinguem, en els casos que s’escaigui, preparat el fitxer HTML, podem procedir amb Sunrise. Es pot descarregar des de l’adre√ßa http://sourceforge.net/projects/sunrisexp/files/ i hi ha versions per a Windows, GNU/Linux i Mac OS X. √Čs un programa que no cal instal¬∑lar perqu√® √©s una aplicaci√≥ Java. Aquesta mena d’aplicacions s’executen de manera diferents segons si es tracta d’un sistema operatiu o d’un altre. Per a qualsevol dubte al respecte sempre podeu buscar ajuda a trav√©s d’un cercador d’internet o a f√≤rums com els de SomGNU.

El darrer pas que queda √©s convertir el llibre a sunrise. Per a aix√≤ cal fer el seg√ľent:

Sunrise, botó nou

Fer clic sobre el botó New de Sunrise.

Sunrise, New Item Wizard

En el quadre de diàleg que apareix, fer clic sobre I want to create a new document list.

Sunrise, default destination

Triar la carpeta on el programa desarà els llibres un cop convertits.

Sunrise, image settings

Especificar els par√†metres que volem per a les imatges dels nostres llibres. A no ser que es tracti d’un llibre on les il¬∑lustracions s√≥n el m√©s important, els par√†metres Thousands of colors (16bpp) per a Bit deepth i 300×300 p√≠xels per a M√†ximum size ja van b√©.

La seg√ľent pantalla que apareix √©s merament informativa i n’hi ha prou amb fer-la desapar√®ixer tot fent clic al bot√≥ Finish. Amb aix√≤ ja hem especificat les caracter√≠stiques generals, ara nom√©s hem d’indicar quin fitxer cal convertir a llibre.

Sunrise, botó nou

De nou fem clic sobre el botó New de Sunrise.

Sunrise, new documentt

Triem l’opci√≥ I want to create a new document.

Sunrise, document source

Triem el document HTML que volem convertir a llibre.

Sunrise, document settings

Omplim el cam Name amb el títol del llibre (que no pot superar els 31 caràcters) i, opcionalment, el camp category amb alguna paraula amb qupe es pugui classificar el nostre llibre. El cap Link depth cal deixar-lo a 0.

De nou, la seg√ľent pantalla en apar√®ixer √©s informativa i es pot tancar amb el bot√≥ Finish. Ja gaireb√© est√† tot, tan sols queda donar la ordre al programa per a que faci la conversi√≥.

Sunrise, conversion ok

Per a donar la ordre de conversi√≥, cal fer clic sobre el bot√≥ Update del men√ļ de Sunrise. Sabrem quan ha finalitzat la conversi√≥ perqu√® apareixer√† un missatge “OK“.

Feina enllestida!

Ja est√†, el llibre ja ha estat convertit i ja ha hagut d’apar√®ixer un fitxer amb extesi√≥ pdb, √©s a dir, de plucker, llest per a visualitzar amb FBReader, a la carpeta que hem indicat en el pas corresponent.