Convertir un ordinador en una estació de vídeo-vigilància

Edu Herraiz, membre del portal BULMA, se les ha arreglat per convertir el seu ordinador amb GNU/Linux en una estació de vídeo-vigilància simple que no invaeix la pròpia privacitat.

Álvaro Martínez Majado – Es tracta d’una sèrie d’scripts que actuen quan el propietari no és a casa. Tant sols cal una webcam compatible amb Linux, un adaptador de bluetooth per USB, un telefon mòbil que disposi d’aquesta tecnologia i seguir el manual d’instruccions.

El funcionament és el següent: quan el propietari marxa la vídeo-vigilància s’activa perquè el dispositiu de bluetooth per USB no troba el seu telefon mòbil. La càmera web queda, per tant, en espera de detectar algun moviment.

Si en detecta algun s’executa una acció automàticament prèviament establerta pel propietari. En el cas de l’exemple que hi ha al manual sona una alarma, però tal com explica Edu Herraiz és possible fer que el sistema envii un SMS o un correu electrònic al propietari per tal d’advertir-lo.

Un cop torna el propietari, el sistema de vigilància mostra un quadre de diàleg afirmant que s’ha desactivat. Això és així perquè de nou el dispositiu bluetooth detecta el telefon mòbil. D’aquesta manera, d’una banda, es garanteix la privacitat del propietari (en el cas que aquest hagi manipulat l’script perquè gravi les sessions de vigilància, per exemple) i s’evita que les accions previstes per l’intrús s’executin.

Evidentment no es tracta d’un sistema pensat per a entorns que requereixen una alta seguretat, sinó més aviat com a curiositat pels propietaris de sistemes GNU/Linux a qui els faci gràcia tenir un petit sistema domèstic d’aquestes característiques. Tot i així, com que al manual només s’hi explica el punt de partida, està oberta la porta a futures millores i correccions.

Més informació